Földnedves beton keverése, bedolgozása, ára és vásárlása

A beton, ahogy már a beton árakról szóló útmutatónkban is kitértünk rá, az építőipar legfontosabb alapanyaga. Bármivé formálható, megkötése után azonban rendkívül keménnyé és szilárddá válik. A beton csupán néhány alapanyagból áll: víz, cement, kavics és homok. Cikkünkben összefoglaljuk, mit érdemes tudni a földnedves betonról!

Földnedves beton vagy mixerbeton?

A betonnak számos típusa létezik, a kötési időt tekintve azonban csak két nagy kategóriát érdemes megkülönböztetni: mixerbeton és földnedves beton. Földnedves betont vagy mixerbetont érdemes választani a munkálatokhoz? A kérdés megválaszolásához összegyűjtöttük a legfontosabb különbségeket a két beton típus között.

 • Víztartalom: A földnedves beton különlegességét, ahogy a neve is sugallja, nedvességtartalmában kell keresnünk. Jóval kevesebb vizet tartalmaz, mint a mixerbeton, ezáltal jóval szilárdabb, nehezebben kezelhető betonfajta.
 • Száradási idő: Ez azonban nem feltétlenül hátrány, hiszen ennek köszönhető legfőbb tulajdonsága. Jóval lassabban szárad meg, mint a mixerbeton. Míg utóbbit minél gyorsabban be kell dolgoznunk a végleges helyére, a földnedves beton bedolgozása akár több órát is igénybe vehet, nem fog megkötni.
 • Bedolgozás nehézsége: Bár nehezebb vele dolgozni, mint a mixerbetonnal (hiszen nincs szükség hozzá speciális keverőautóra, illetve a beton töltését elősegítő eszközre, elég hozzá egy egyszerű billenős teherautó is), mégis biztonságosabb a felhasználása.
 • Elterülés: Nehéz, körülményesebb felhasználását leginkább annak a ténynek köszönheti, hogy alacsonyabb víztartalmának köszönhetően nem terül szét, ezért extra eszközökkel (például tűvibrátorral, kőműveskanállal, simítólapáttal) szükséges elegyengetni.

A földnedves beton keverése

Mivel ez a betonfajta jóval kevesebb vizet tartalmaz, mint a mixerbeton, ezért lassú, precíz betonozási feladatokat is el lehet vele látni. Nagy kánikulában és szárazság esetén nem érdemes sokat várni, ugyanis ilyen körülmények között jóval gyorsabban köt meg, mint nedvesebb, hűvösebb időben. Amennyiben nincs más időpont a betonozásra, mint a nyári kánikula, akkor érdemes lehet extra vizet adni hozzá. Ekkor azonban rendkívül fontos, hogy csupán minimális vizet kapjon, ellenkező esetben ugyanis az egész beton anyagában kár keletkezhet a kötésért felelős anyag, a cement kimosásával.

A földnedves beton bedolgozása

A földnedves beton széles körben alkalmazott építőanyag. Bár a mixerbeton bedolgozása jóval egyszerűbb, de mégis a földnedves beton nyújtja a nagyobb szabadságot, hiszen lassú kötési ideje miatt nem kell sietni bedolgozásával. Olyan helyeken érdemes használni, ahol fontos a beton keménysége és szilárdsága, mégsem lesz látható a felületen. Rendkívül jó megoldás például:

 • Aljzatbetonhoz
 • Vasalatlan vagy vasalt szerelőbetonhoz
 • Zsalukövezéshez
 • Ház-, kerítés vagy oszloptartó szerkezetek alapjaként
 • Járdák, lépcsők kialakításához
 • Teraszok, kocsibeállók felületeként
 • Közutak aszfaltja alá
 • Szegélyek megtámasztására

A földnedves beton kötési ideje

A földnedves beton kötési ideje 3-4 hét. Tehát közel egy hónap szükséges a végleges megkötéshez. A bedolgozásnak maximum 3 órán belül meg kell történnie. Ez az időintervallum némi víz hozzáadásával ugyan kitolható, de nem érdemes elhúzni, hiszen azzal a beton száradását kockáztatjuk.

Gyakori kérdések a földnedves beton kapcsán

Földnedves beton ár: mennyibe kerül a földnedves beton?

A földnedves beton árának kalkulációjához tudnunk kell az egyes alapanyagok, a cement, a kavics, a homok és a víz árát. A cement egy nagyon finom, porhanyós anyag, amelyet ritkán szállítanak ömlesztve, leginkább csak nagyipari- vagy építőipari felhasználáskor. Amennyiben csak kis mennyiségű földnedves betonra van szükségünk, a zsákos cement is jó megoldást jelenthet. A többi szilárd anyagot azonban, a homokot és a kavicsot kisebb mennyiségben is megvásárolhatjuk ömlesztve.

Milyen a földnedves beton?

Sok kezdő ezermesterben felmerül a kérdés: milyen a földnedves beton? A legfontosabb tulajdonságai:

 • Alacsonyabb nedvességtartalom
 • Magasabb sűrűség
 • Nehezebb keverhetőség
 • Biztonságos
 • Lassabb száradási idő

Mennyi a földnedves beton bedolgozási ideje?

A földnedves beton bedolgozási ideje körülbelül 3 óra. Ez némileg növelhető további víz adagolásával.

Mekkora a földnedves beton súlya?

A földnedves beton súlya hozzávetőlegesen köbméterenként 2125 kilogramm, a szórás 300 kilogramm körüli.

Szárazbeton használata: milyen építészeti feladatoknál lehet hasznos?

A szárazbeton használata leginkább akkor javasolt, amikor a betonozási folyamat:

 • aprólékos, precíz, lassú munkát kíván,
 • a betonozás kis volumenben történik és
 • a rendelkezésre álló hely korlátozott.

Földnedves beton alapanyag vásárlás kedvező áron

Kérjen összevont árajánlatot, mi pedig megtaláljuk az Önnek leginkább megfelelő, ár-érték arányban is a legjobb opciónak számító építőanyagokat, munkagépeket és egyéb építkezési elemeket. Ez az ajánlat a mixerbetonra, a földnedves betonra, valamint azok alapanyagaira, a cementre, a kavicsokra és a homokra is vonatkozik!

Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen ajánlatot emailben, vagy hívjon minket telefonon!