Homok

A homok az egyik legfontosabb és legszélesebb körben alkalmazott anyag az építőiparban. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen munkálatról van szó egy építkezésen, hiszen a falazás, vakolás vagy tereprendezés mind más fajtájú és szemcseméretű homokot kíván meg.

FOLYAMI HOMOK

Ezt a homok fajtát nem bányákból, hanem tó- és folyópartok medréből vagy partjáról termelik ki. Jóval kisebb szemcseméret jellemzi a bányászati homokhoz képest.

FALAZÓ HOMOK

Kimondottan falazási munkálatokhoz ajánlott homoktípus. Szemcseméretét illetően hasonló mint a “játszótéri homok”.
 

VAKOLÓ HOMOK

A vakoló homok kimondottan a külső és belső vakoláshoz, valamint a homlokzatok elkészítéséhez ajánlott, erre a célra kiemelten alkalmas homoktípus.

HOMOKOS KAVICS

A homokos kavics a kitermelés során nem módosított szemmegoszlású, jól tömöríthető anyag. Betonozáshoz ajánlott anyag.
 

Homok: Fajtái, felhasználása, ára és szállítása (vásárlás)

A homok az egyik legfontosabb és legszélesebb körben alkalmazott anyag az építőiparban. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan milyen munkálatról is van szó az építkezés keretein belül, hiszen a falazás, vakolás vagy tereprendezés mind más-más fajtájú és szemcseméretű homokot kíván.

Az alábbiakban az egyes homok típusokról, a folyami homokról a falazó homokon át egészen a vakoló homokig, illetve az aktuális homok árakról, homok szállítási ajánlatainkról tájékozódhat.

Homok típusok

A homok lényegében apró méretű kő- és ásványi anyag zúzalék, amelynek szemcsemérete 0,063 és 2 milliméter között lehet. Az ennél nagyobbakat már kavicsoknak nevezzük. Alapvetően háromféle homok típust érdemes megkülönböztetni az építőipari felhasználásuk alapján:

  • Folyami homok
  • Falazó homok
  • Vakoló homok

Természetesen más tulajdonságok alapján is kategorizálhatjuk, de általában a fellelhetőségük, kitermelésük alapján csoportosítjuk őket, amely szerint bányászati, folyami és sivatagi homok is létezik. Utóbbi azonban sajnos nem alkalmas az építőipari felhasználásra, pedig ebből van a legtöbb a világon.

Emellett összetételük alapján is kategorizálhatjuk az egyes homok fajtákat, de alapvetően a kvarcot tartalmazó homok számít a legjobb minőségűnek, így az építőiparban is ezt használják. Mit érdemes tudni az egyes homok típusokról?

Folyami homok

Ezt a homok fajtát nem bányákból, hanem tó- és folyópartok medréből vagy partjáról termelik ki. Ennélfogva jóval kisebb szemcsemérettel rendelkezik, mint a bányászati homok, hiszen a víz sokkal kisebb darabokra mossa.

Falazó homok

A falazó homokot kimondottan falazási munkálatokhoz ajánljuk. Úgy érdemes elképzelni, mint a játszótéri homokot, mivel a folyami homok akár szilánkokat is tartalmazhat, ezért a játszótereken kizárólag mosott homok alkalmazható. Ugyanez a helyzet a falazó homokkal: amennyiben falazási munkálatról van szó, ezt a homok fajtát érdemes választanunk.

Vakoló homok

A vakoló homok a falazó homokhoz hasonlóan szintén csak vakolási munkálatokhoz ajánlott. Külső és belső vakoláshoz, illetve külső homlokzatok elkészítésekor használt, erre kiemelten alkalmas anyag. A felhasználhatóságukat tehát immár jól ismerjük. A következő fontos kérdés a homok ára.

Homok ára

A homok rendkívül fontos anyag az építőiparban, használható például:

  • Fugázáshoz
  • Talaj kiegyenlítéséhez
  • Termőtalajként 
  • Játszótéri homokozóként
  • Beton alapozáshoz

Az aktuális homok árak meghatározásához először azt kell megállapítani, hogy a felhasználás alapján milyen homokra van szükség (folyami, falazó vagy vakoló, tehát mekkora szemcseméret az ideális), majd ki kell számolni, hogy mekkora mennyiség szükséges az építkezéshez.

Azt jó tudni, hogy szinte biztosan ebből fog elfogyni a legtöbb, ezért inkább fölé érdemes számolni, mintsem alá. Ne azért álljon meg a munka, mert elfogyott a homok. Kérjen homok árajánlatot vagy akár összevont árajánlatot, és mi megtaláljuk önnek  a legmegfelelőbb ár-érték arányú építőanyagokat, munkagépeket és egyéb építkezési elemeket. Ez után pedig már csak a szállítás van hátra.

Homok szállítás

A szállítás többnyire attól függ, hogy mekkora mennyiségben, illetve milyen “csomagolásban” vesszük a homokot: ömlesztve, illetve zsákos homokot is vásárolhatunk. A homok szállítása raktárból, valamint akár egyenesen a bányákból, partokról is történhet, amennyiben nagyobb mennyiségről van szó.

Mivel a raktározás speciális körülményeket igényel (pl.: csapadékmentes, száraz terület), ezért olyan tapasztalt céget érdemes megbízni a feladattal, aki képes megfelelni ezeknek a speciális feltételeknek. Emellett az is fontos, hogy ömlesztett áru esetén billenős teherautóval szállítsák, valamint megfelelő méretű gépparkkal rendelkezzenek, hiszen így nagyobb az esélye, hogy a homokot az építési terület bármely pontjára le lehessen tenni, ami jelentős könnyebbséget jelenthet majd a munkálatokban.

A kisebb teherautók sokszor több kanyart, ám könnyebb hozzáférést eredményeznek, ezért minél nagyobb a választott cég gépparkja, annál személyreszabottabbá és kényelmesebbé válik a homok szállítás. Ahhoz, hogy segítsünk a döntés meghozatalában, tekintse meg a Pilis-Logistic gépparkját!

Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen ajánlatot emailben, vagy hívjon minket telefonon!