Termőföld

A termőföld általában a tereprendezés során a rossz minőségű talaj pótlására hivatott. Több típusa is létezik, így alkalmas talaj kiegyenlítéséhez, valamint kert vagy ültetvény termőfölddel való dúsításához, termővé alakításához.

ROSTÁLT, TŐZEGES TERMŐFÖLD

A rostált, tőzeges termőföld kertépítéshez, termőtalaj fedéshez ideális finom, nagyobb daraboktól mentes termőföldtípus.
 

DARÁLT TERMŐFÖLD

A darált termőföld a rostált változathoz képest még finomabb formájú, tartósan morzsás szerkezetű földtípus. Kedvező környezetet biztosít friss gyökérzet növekedéséhez.

TRÁGYÁS TERMŐFÖLD

A növénytermesztést illetően legjobb minőségű, termőképességét növelt föld fajta. Különösen ajánljuk termőtalaj kialakításához tereprendezések alkalmával.

A termőföld fontos építési alapanyagnak számít, hiszen általában a tereprendezések alkalmával a földmunkagépek segítségével kiemelt rossz minőségű talajt hivatott pótolni. Éppen ezért több formában is megvásárolható, teljesen más minőségre van szükség ugyanis a talaj kiegyenlítéséhez, mint egy kert vagy ültetvény földdel való dúsításához és termővé alakításához.

Amennyiben az a célunk, hogy pótoljuk a kiemelt földet, de az újonnan kialakított terepre építkezni fogunk, abban az esetben elég lehet számunkra a töltőföld is, nincs szükség termőtalajra. De milyen esetekben érdemes termőföldet vásárolni, milyen típusai vannak, hol érdemes megejteni a termőföld rendelést, milyen termőföld árakkal számolhatunk, és hogyan történik a termőföld szállítása?

Termőföld típusok

A talajt általában a művelésből kivont területekről (vagy bányákból) szállítják, ezáltal előfordulhat, hogy az így kapott föld egyáltalán nincs kezelve, néhány esetben azonban trágyázva, forgatva és vegyszerezve is volt.

A termőföldet ezek alapján két kategóriára bonthatjuk:

  • feldolgozatlan termőföld
  • feldolgozott termőföld

Előbbit nyers, érintetlen állapotában szállítják, ezáltal minden olyan természetes elemet tartalmaz, amely amúgy is megtalálható a talajban: rögök, kavicsok, fa- és növény darabok. A feldolgozott földből mindezek hiányoznak, hiszen ekkor a talaj egy gondos rostálási folyamaton megy keresztül, amely során kiszűrik a benne található nagyobb darabokat, ezáltal jóval finomabb talajt kapunk.

Érdemes azonban megvizsgálni, hogy miben különböznek még egymástól a különböző termőföld típusok.

Rostált termőföld

A rostált termőföld, ahogy előbb említettük, egy szűrési folyamaton megy keresztül, amely során megszabadulnak az olyan nagyobb elemektől, mint a hantok, kavicsok, növények és egyéb, a földtől eltérő anyagok. Olyan tereprendezési munkálatokhoz használják, ahol nem kell nagy mennyiségű földet megmozgatni, ám nagyon fontos, hogy a friss föld finom, nagyobb daraboktól mentes legyen.

Ilyen esetek például:

  • felszíni talajcsere
  • finomítási munkálatok
  • nagyobb kerti elemek kialakítása: sziklakert, füvesítés

A rostált termőföld, ahogy az majd alább látható lesz, akár speciális összetételben is megvásárolható. Ebben az esetben a föld ásványi anyagokkal és egyéb, az élővilágra kedvező hatással bíró szerekkel dúsítva érkezik, amely így lehetőséget nyújt a növénytermesztésre.

Mi mindenre jó a rostált termőföld?

  • gyenge minőségű termőföld cseréjére, feljavítására
  • kertek, parkok feltöltésére és kiegészítésére
  • a víz felszívására és áteresztésére, vagy akár tárolására
  • tömörítésre, a felszín megtartására (pl.: füvesítés)

Darált termőföld

A darált termőföld a rostált változathoz képest még finomabb formában érkezik. Ezzel elérik, hogy nem csak a termőföld szállítás pillanatában, hanem még jóval utána is tartósan morzsás lesz a szerkezete, ami kedvez a friss gyökérzet növekedésének, ezáltal a növények szaporodásának.

A morzsás, puha szerkezet miatt füvesítésre vagy talaj kiegyenlítésre nem alkalmas, hiszen egy idő után göröngyössé válhat. Víz hatására azonban visszanyeri eredeti formáját.

Termőképességét tekintve jobb minőségű, mint a rostált termőföld, valamint a szemcsék szorosabb összezárása miatt magasabb belső hőmérséklettel rendelkezik, így biológiailag sokkal dúsabbnak mondható, jóval könnyebb benne növényeket termeszteni. Ahhoz azonban, hogy a föld ilyen maradjon, folyamatos gondozásra és tápanyag utánpótlásra van szüksége.

Trágyás termőföld

A trágyás termőföld már eleve úgy érkezik, hogy kezelve van, ezáltal termőképessége meg van növelve. Gyakran nem csak trágyát, hanem más vegyszereket is tartalmaz, ezek azonban nem hátráltatják a növények növekedését, sőt, gyakran csak a gyomok fejlődését akadályozzák meg.

Mivel a trágyás termőföldet szinte minden esetben azzal a céllal vásárolják, hogy termőtalajt alakítsanak ki, ezért általában olyan területről származik, amelyet rendszeresen forgattak és szellőztettek, ezáltal magasan a legjobb minőségű földnek számít, már ami a növénytermesztést illeti.

Nem ritka az sem, hogy tőzeggel keverik, ami még jobban megnöveli termőképességét. Természetesen nagyobb terjedelmű tereprendezéshez, töltőföld kialakításához kevésbé ajánlott, hiszen ebben az esetben feleslegessé válna elő- és utókezelése. Az idő előrehaladtával további utókezelésre van szüksége.

A kérdés már csak az, hogy pontosan mennyibe kerül?

Termőföld árak

A korábban felsorolt háromféle termőföld más-más árcédulával rendelkezik. A rostált termőföld ára a legolcsóbb, hiszen ezzel foglalkoznak a legkevesebbet. Felszedik és gyakorlatilag már indulhat is a termőföld szállítása.

A darált termőföld ára kissé magasabb, hiszen a darálási folyamatot és a morzsás, puha szerkezetet utókezeléssel érik el.

Mit is jelentenek ezek pontosan, hogyan fest a termőföld ár köbméterenként (m3)?

Termőföld ár köbméterenként (m3)

A termőföld köbméter árak 3 000-től 7 000 forintig terjednek jelenleg attól függően, hogy milyen minőségű földről van szó, mekkora biológiai értékkel rendelkeznek, milyen bonyolult az előállítási folyamat.

Termőföld rendelés és vásárlás

Kérjen termőföld árajánlatot vagy akár összevont árajánlatot, mi pedig megtaláljuk Önnek a legmegfelelőbb ár-érték arányú építőanyagokat, munkagépeket és egyéb építkezési elemeket. Majd pedig ki is szállítjuk!

Termőföld szállítás

A termőföld szállítás során rendkívül fontos, hogy az anyag már eleve oda kerüljön lerakásra, ahol majd a terítés történik, ezzel ugyanis rengeteg extra munkát spórolhat meg. Éppen ezért a termőföld szállítása billenős autók segítségével történik.

A pontos mennyiségek kiszámítása egyáltalán nem nehéz: egyetlen köbméter föld 10 méterre elegendő talajt jelent, 10 centiméteres magasságban. Ezáltal ha az Ön kertje 100 négyzetméter és 20 centiméter mélyen szeretné kivitelezni a talajcserét, abban az esetben 20 köbméter termőföld vásárlására lesz szükség. A termőföld szállítás során rendkívül fontos a frissesség mind a növényeknek, mind pedig az elterítést végző munkásoknak, ezért a Pilis-Logistic Kft. mindig frissen felszedett állapotában szállítja a termőföldet!

Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen ajánlatot emailben, vagy hívjon minket telefonon!