Töltőföld

Bármilyen építési munkálatról legyen is szó, töltőföldre szinte biztosan szükség lesz. A legfontosabb cél kétségtelenül az egyenes, egyenletes talaj elérése. A földterületek ugyanis ritkán rendelkeznek egyenes felülettel, főleg akkor, ha előtte épületbontásra is sor került, pedig ez elengedhetetlen az építkezés megkezdéséhez.

A gödrök, egyenetlenségek feltöltésére kétségtelenül a töltőföld jelenti a legjobb megoldást. A töltőföld a termőfölddel ellentétben megművelésre nem alkalmas. Milyen esetekben érdemes használni?

Töltőföld felhasználása

A töltőföld akkor számít a legjobb megoldásnak, ha:

  • Építési területről van szó, földművelésre nem fog sor kerülni
  • Nagy területről van szó, amelynek a termőfölddel történő leterítése túl drága lenne
  • Mélyebb gödrök és lyukak helyezkednek el a földterületen

Mivel a töltőföld általában gyengébb minőségű, mint a termőföld (legalábbis biológiai értelemben), ezért csak abban az esetben érdemes a felszínre is ezt az anyagot szórni, ha azon később építkezés fog zajlani. Ellenkező esetben az alsóbb, 10-20 centiméternél mélyebb rétegeket érdemes vele feltölteni, így garantálhatjuk, hogy a felsőbb, felszíni rétegekbe jó minőségű termőföld kerüljön.

Azonban fontos tudni, hogy töltőföld és töltőföld között is lényeges különbségek vannak.

Töltőföld típusok

A töltőföldekről is elmondható ugyanaz, mint a termőföldekről: natúr, illetve rostált állapotban is megvásárolhatóak.

A natúr töltőföld mindenfajta kezelés nélkül kerül kiszállításra, ami azt eredményezi, hogy minden benne található természetes anyag ott marad, így például a nagyobb földbuckák, növényi részek, sziklák is. Ez sajnos jelentősen megnehezíti a talaj elterítését, ezért minél nagyobb területről legyen is szó, annál érdemesebb a rostált változatot választani.

Ennél a termőföld típusnál egy rostálási, azaz szűrési folyamaton megy keresztül a föld, aminek hatására minden olyan elemet kiszednek belőle, amit az előbb felsoroltunk. Az így kapott föld sokkal porhanyósabb, lazább és puhább lesz, mint a natúr változat, ez azonban a töltőföld árak növekedését eredményezi.

Töltőföld árak

Minél több munkával jár a töltőföld feldolgozása, annál drágább árcédulával érkezik. Alapvetően azt kell eldöntenünk, hogy a felszínre is ezt a földtípust szeretnénk-e választani, vagy csak a mélyebb rétegekbe fog kerülni.

Amennyiben a felszínt is töltőföld fogja borítani, abban az esetben érdemes lehet a rostált változatot választani! A mélyebb rétegeknél jobb és költséghatékonyabb megoldást jelenthet a natúr változat, itt ugyanis senkit nem zavarnak a nagyobb kődarabok, földbuckák vagy növényi részek.

A jelenlegi töltőföld árak 3.000 és 5.000 forint között mozognak köbméterenként (m3).

Egy köbméter töltőföld 10 négyzetméter terület feltöltésére alkalmas, 10 centiméteres vastagságban. Ahhoz tehát, hogy egy hektárnyi (10.000 m2) területre 10 centiméter vastagságú töltőföld kerüljön, 1000 köbméter (m3) anyagra lesz szükségünk.

Kérjen töltőföld árajánlatot vagy akár összevont árajánlatot, és mi megtaláljuk az Önnek leginkább megfelelő ár-érték arányú építőanyagokat, munkagépeket és egyéb építkezési elemeket. Ahhoz pedig, hogy a töltőföld feltöltés a legkényelmesebb módon történjen, vállaljuk a kiszállítást is!

Töltőföld szállítás

A töltőföld szállítás legfontosabb tényezője az eszköz, amivel maga a kiszállítás történik. Minél nagyobb a megrendelt mennyiség, annál fontosabbá válik, hogy az anyag pontosan oda legyen lerakva, ahol majd a töltőföld feltöltésre sor kerül.

Ezzel rengeteg idő és energia spórolható meg még abban az esetben is, amennyiben a töltőföld elterítése bérelt munkagépek segítségével történik. A cél elérése érdekében billenős autókat használunk, több méretben is, hogy a nagyobb mennyiséget se kelljen túl sok fuvarral megoldani. Töltőföld feltöltéshez, vagy más alapanyag rendeléséhez válassza a Pilis-Logistic Kft-t!

Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen ajánlatot emailben, vagy hívjon minket telefonon!