Murva

A murva rendkívül fontos építőanyag. Amellett, hogy önmagában is esztétikus, az egyik legszilárdabb építéshez használt kőzettípus.

POROS MURVA

Hivatalos megnevezése osztályozatlan murva, mely szűrés és finomítás nélkül kerül kiszállításra. A 0-80 mm között változó szemcseméretű, murvaport is tartalmaz.

Zúzott kő

A zúzott kő felhasználási területe megegyezik a murváéval, azonban a bazalt és az andezit fekete-szürkés árnyalata más megjelenést biztosít. Magasabb teherbíró képességgel rendelkezik.

MURVA 0-20

Ezt a méretet ágyazó murvának is nevezzük. Tökéletes választás kertépítéshez, kerti járdákhoz, térkövek alapjaként, valamint sziklakertekhez ajánlott ömlesztett áru.

MURVA 12-20

A 12-20 szemcseméretű murvát gyakran kerti murvának is hívjuk. Bár alapozásokhoz kevésbé alkalmas, azonban nagyobb terület lefedéséhez ideális választás.

MURVA 20-55

Nagyobb felületek lefedésére és beborítására alkalmas szemcseméret, alkalmas tehát kocsibeállók, járdák és parkolók készítéséhez.
 

MURVA 55-80

Az 55-80 szemcseméretű murva alkalmas nagy terhelést kapó felületek beterítésére. Gyakran hívják úti murvának.
 

A murva a homokhoz, a sóderhez, illetve a kulé kavicshoz hasonlóan rendkívül fontos építőanyag. Amellett ugyanis, hogy önmagában is díszít, az egyik legszilárdabb építéshez használt kőzettípusnak számít. Ma már rengeteg színben érhető el (pl.: fehér murva, vörös murva), ezért felhasználási területei igen szerteágazóak.

Milyen murva típusok léteznek, mi a különbség az egyes szemcseméretek között, mitől függ a murva ára és hogyan történik a szállítása?

Murva típusok

A murvákat a többi építőanyaghoz hasonlóan méret, illetve az ehhez tartozó felhasználási mód szerint érdemes csoportosítani. Ez alapján megkülönböztetjük:

  • Az úti murvát
  • A kerti murvát
  • Az ágyazó murvát
  • Az osztályozatlan murvát

Zúzott kő

A murva egy természetes módon kialakuló üledékes kőzet. Mivel a nagyobb sziklák aprózódásából jön létre, ezért zúzott kőnek nevezzük. Alapanyagát tekintve főleg mészkő, dolomit vagy bazalt és andezit alkotja, ami miatt szilárdsága kiemelkedő. Nem csoda tehát, hogy a murva kavics az egyik legszilárdabb építőanyagnak számít.

Előállításához és építőanyagként történő felhasználásához mészkőhegységekre van szükség, hazánk ebből a szempontból pedig igen jól áll. A hegyekben fellelhető mészkővet méret szerint szétválogatják, majd ez alapján kategorizálják. Ebből kifolyólag igen változatos szemcseméretekkel rendelkezik, a méretkülönbségnek köszönhetően pedig több építési műveletben is használható.

0-20 murva

A 0-20 milliméter közötti méret képezi a kategorizálás alját, a legkisebb murvaszemeket. Ezt a méretet ágyazó murvának nevezzük. Bár a murva kavicsok alapvetően túl nagyok ahhoz, hogy finom építési munkálatokat végezzünk velük (pl.: vakolás), de kiváló megoldást nyújtanak vízelvezető árkok vagy térkövek alapjaként, illetve szellőző fugaként is. Emellett természetesen, mint minden murvaméret akár dekorációként is használhatóak.

12-20 murva

Ez a murvaméret már sokkal jobban könnyebben látható szabad szemmel is. Ebből kifolyólag más területeken érdemes használni, mint a legkisebb szemcseméretet. Alapozóként sajnos kevésbé alkalmazható, ám a felszínen annál hasznosabb. Amennyiben nagyobb területet szeretnénk lefedni, és azt szeretnénk, hogy igazán esztétikus látványt nyújtson, ez a szemcseméret lesz a megfelelő számunkra. Nem hiába nevezik kerti murvának,

20-55 murva

Azokat a murvaszemeket soroljuk ide, amelyek már nagyobb felületek lefedésére és borítására is alkalmasak. Az ilyen murva kocsibeállóhoz, járdák, illetve parkolók lefedésére is alkalmas. Legnagyobb előnye az, hogy még mindig szép, esztétikus látványt nyújt, de kellően tartós ahhoz, hogy a járművek ne sodorják szét. Létezik azonban egy még nagyobb murva szemcseméret is.

55-80 murva

A legnagyobb murvaméret az 55-80 mm közötti szemcséket jelenti. Amennyiben a terhelés és annak kibírása sokkal fontosabb, mint az esztétika, abban az esetben ezt a murvaméretet ajánlott leszórni. A közutak és legnagyobb felületek ezzel a mérettel készülnek, ezért is hívják úti murvának.

Poros murva

A poros murvát hivatalosan “osztályozatlan murvának” nevezzük. Teljesen más kategóriát képvisel a szemcseméretekben, mint amelyeket eddig felsoroltunk, hiszen 0-tól egészen 80 milliméteres kőzetdarabokat is tartalmazhat. Az osztályozatlan, poros murva tehát válogatás, szűrés és finomítás nélkül kerül a piacra, ennélfogva az összes szemcseméretet tartalmazza.

Ebből adódik, hogy még a murvaport sem szűrik ki belőle, így az is a kőzetdarabok közé kerül. Nem éppen esztétikus, ám kétségtelenül hatékony megoldás. Leginkább földutakra és egyéb, kevésbé frekventált közterületekre érdemes telepíteni, ahol fontos az út járhatósága, ám nem probléma a gépjárművek okozta por felverődése.

Murva árak

A murva árak kiszámolásához az alábbiakra van szükség:

  • A murva színe
  • A murva szemcsemérete
  • A megrendelt mennyiség

Ez utóbbi nem csak azért fontos, mert az ár arányosan növekszik a rendelt mennyiséggel, sokkal inkább az egységnyi murva árak miatt. Kérjen murva árajánlatot vagy akár összevont árajánlatot, és mi megtaláljuk önnek  a legmegfelelőbb ár-érték arányú építőanyagokat, munkagépeket és egyéb építkezési elemeket. Ez után pedig ki is szállítjuk!

Murva szállítás

A murva szállítása ömlesztve történik. Ehhez billenős autót célszerű használni, hiszen így oda rakható le a megrendelt alapanyag, ahová csak szeretnénk, ezzel pedig rengeteg kétkezi munkát tudunk megspórolni. A Pilis-Logistic-nél többféle gépjármű is rendelkezésre áll erre a célra, ezért megrendelőinknek biztosítjuk, hogy a legkényelmesebb módon, időben, jó áron jussanak hozzá az általuk kiválasztott minőségi murvához.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen ajánlatot emailben, vagy hívjon minket telefonon!